top of page

Misija čišćenja Dunava

Kratak razgovor sa predstavnicima organizacije everwave







Ko je everwave?

everwave je ekološki startup sa sedištem u Aachenu, Nemačka, koji radi na procesu od početka do kraja po načelima i standardima cirkularne ekonomije. everwave koristi rečne platforme i čamce za sakupljanje otpada kako bi sprečio njegov ulazak u mora i okeane. Otpad se zatim reciklira u nove proizvode kroz ekološki prihvatljive procese, uz podizanje svesti javnosti o ekološkim pitanjima i pružanju ekološkog obrazovanja.


Gde se čisti i zašto?

Čisti se u Srbiji duž obale Dunava i njegovih pritoka, na primer, na reci Savi, naročito u regionu oko Beograda. Dunav je orijentir Evrope i jedna je od najprljavijih reka na kontinentu. Prolazi kroz više država i uliva se u Crno more. Ide se tamo gde je najpotrebnije, a u Srbiji ima mnogo žarišta otpada duž Dunava i njegovih pritoka. Brod će biti u funkciji 10 dana.




Ko su partneri u Srbiji?

Saradnja sa lokalnim partnerima je presudna za uspešnu misiju čišćenja. U Srbiji radimo sa ekološkom nevladinom organizacijom Udruženje 3e kao i sa kompanijama Eco Plastics i KappaStar Recycling iz Beograda, koji nas aktivno podržavaju kontejnerima, kamionima, reciklažom i dizalicama. Pored toga, organizujemo zajednička čišćenja na obalama reka a organizacionu podršku dobijamo i od Univerziteta u Beogradu.


Šta može čamac za sakupljanje otpada CollectiX?

CollectiX može sakupljati do 20 tona materijala dnevno iz reka ili kanala. Sa transportnom trakom sakuplja bilo kakav otpad iz vode, na primer materijal za pakovanje, plastične boce i automobilske gume. Uzak je i fleksibilan, što ga čini idealnim za teško dostupna mesta. Pored toga, prikuplja važne podatke o mestu gde se otpad nalazi i njegovom sastavu, iz kojih možemo izvući dragocene zaključke o uzrocima zagađenja u budućnosti.



Zašto je sakupljanje otpada iz reka važno?

U našim okeanima godišnje završi 11 miliona tona plastike, a reke su glavni transportni put za otpad. Dakle, problem rešavamo u korenu. Otpad koje izvadimo iz reka ne završi u okeanu. Na taj način štitimo vredna staništa i borimo se protiv zagađenja životne sredine.


MISIJU PODRŽALI





248 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page